Captain Africa | Voodoo Festival

Het voodoo festival in Benin

Een onvergetelijke belevenis

 • Beschrijving
 • Dag per dag
 • Meer info
 • Prijzen
 • Foto's

Elk jaar vindt in Benin het Voodoo Festival plaats. Dit feest is een onvergetelijke ervaring. Op dit feest komen vele dorpschefs, voodoo priesters en priesteressen, allemaal om ter weelderigst uitgedost. Er worden rituelen uitgevoerd, de voodoo aanhangers voeren hun traditionele dansen uit, mensen komen in trance...
Na het festival maken we een mooie reis door het binnenland. We zien de tempels en paleizen van Abomey, de traditioneel levende Taneka. We maken een boottocht naar de paaldorpen en gaan op bezoek bij het Somba volk.

  Reisroute kort

 1. Vlucht Brussel - Cotonou
 2. Palendorp Ganvié - Grand Popo
 3. Boottocht - voodoo dorpen
 4. Voodoo festival
 5. Ouidah
 6. Abomey
 7. Abomey - ondergrondse dorpen
 8. Dassa
 9. Rit naar het noorden
 10. Somba en Taneka dorpen
 11. Pendjari park - safari
 12. Pendjari park - safari - Natitingou
 13. Terugvlucht naar Cotonou en Brussel
 14. Aankomst in Brussel

Reis van 14 dagen : van 7 tot 20 januari 2020

Captain Africa | kaart van de reis Benin voodoo festival

Dag tot dag

  Captain Africa | Zangbeto in Benin, Afrika
 1. Brussels Airlines brengt u naar Cotonou, de grootste stad van Benin. De vlucht komt 's avonds aan. U wordt afgehaald aan de luchthaven en naar een goed hotel gebracht. Daar maken we kennis en kunt u nog iets eten. De liefhebbers kunnen zelfs nog een duik nemen in het zwembad. Benin ligt in dezelfde tijdzone als België, dus er is geen jetlag.
 2. We beginnen met een mooie boottocht. Het dorp Ganvié staat middenin het Nokoué-meer en is dan ook helemaal op palen gebouwd. De bewoners hebben zich daar eeuwen geleden gevestigd om te ontsnappen aan de slavenhandelaars. Ze hebben zich helemaal aangepast aan het leven op het water. Iedereen heeft een bootje en er is zelfs een drijvende markt. De voornaamste bezigheid is natuurlijk de visvangst en we zien dan ook de vissers aan het werk.
  Hierna rijden we langs de kust naar Grand Popo, een aangenaam en rustig dorpje aan de kust.
 3. 3. Vandaag maken we voor het eerst kennis met de voodoo, de oorspronkelijke godsdienst van deze streek. We gaan op bezoek bij een voodoo priester of "feticheur". We zien de nogal afschrikwekkende voodoo-beelden en krijgen een glaasje sodabi, de lokale sterke drank aangeboden. De fetisheur maakt ons wegwijs in de wereld van de voodoo.
  We maken ook alweer een boottochtje, deze keer echter om te genieten van de natuur. We varen in een kano op de Mono-rivier. We zien de mangroves die een schuilplaats vormen voor vele watervogels, krabben en andere dieren.
  Hierna bezoeken we ook het centrum waar zieke of gewonde zeeschildpadden worden verzorgd.
 4. Captain Africa | Abomey, Benin, Afrika
 5. Vandaag krijgen we het hoogtepunt van de reis : het voodoo-feest! We mogen genieten van een schitterend schouwspel. De omliggende dorpen sturen elk hun delegatie van voodoo aanhangers, die allemaal een demonstratie geven. Iedereen is om het kleurrijkst uitgedost. We zien onder andere heel wat wervelende "zangbetos", een soort dansende hooimijten die verbazende trucs uitvoeren, de "egungun", die de voorouders vertegenwoordigen en nog vele andere aspecten van de voodoo. Het voodoo feest is echt een once-in-a-lifetime ervaring.
 6. We hebben nog lang niet alles gezien ! Vandaag bezoeken we Ouidah, een van de heilige steden van het voodoo-geloof. We mogen binnen in de tempel met de heilige pythons, die de stad beschermen. We kunnen de (niet-giftige) slangen zelfs aanraken!
  Er is ook een mooi stuk geschiedenis te zien in het Portugese fort. Dit fort werd vroeger gebouwd voor de handel in Afrikaanse slaven. We worden ingewijd in de geschiedenis van het land.
  Vanzelfsprekend doen we ook de oude "slavenroute". Die leidt ons eerst langs de slavenmarkt. Daarna langs de "boom der vergetelheid", waar de slaven 7 keer rond moesten draaien zodat ze hun afkomst zouden vergeten. We komen uit aan de "Porte de non-retour", waar de slaven uiteindelijk werken verscheept naar Amerika.
 7. Benin is een land met een zeer rijke geschiedenis. Dat wordt duidelijk in Abomey, de vroegere hoofdstad van het koninkrijk Dahomey. Het koninkrijk Dahomey werd gesticht in 1625 en bood weerstand aan de Franse kolonisatie tot laat in de 19de eeuw. De opeenvolgende koningen waren zeer oorlogszuchtig en leverden dan ook constant strijd met de omliggende stammen. De hierbij gemaakte gevangenen werden als slaven verkocht aan de Europese slavenhandelaars en verscheept naar Amerika. De elite van het leger bestond uit vrouwelijke krijgers, de beroemde amazones.We maken een leuke rit door de stad per taxi-moto, we zitten dus achteraan op een brommer. Onze gids vandaag is tevens een plaatselijke chef en vertelt boeiend over de koningen van Abomey.
 8. We zien het ondergrondse dorp van Agongointo. Dat werd een paar jaar geleden ontdekt. Bij de aanleg van een nieuwe weg zakte een graafmachine plots weg. Er werden archeologen bijgehaald die een heel stelsel van ondergrondse gangen blootlegden. Die gangen zouden in de 16de eeuw zijn uitgegraven door koning Dakoudonou, ter bescherming tijdens de stammenoorlogen.
 9. We verblijven in Dassa, op de ecologische boerderij Maktub. Hier heeft de sympathieke eigenaar, Armand, een zeer charmant hotel opgezet, te midden van de natuur. Het eten komt ook van de boerderij. We zien de tuinen en de kwekerij van kippen, kalkoenen konijnen en schapen.
  We maken een wandeling naar een kamp van de Peulh-nomaden. We zien hoe de vrouwen kaas maken van de melk van hun eigen koeien. We kunnen ook een wandeling maken naar een van de heuvels waar we een voodoo tempel zien.
 10. Captain Africa | Taneka mannen, Benin, Afrika
 11. Vandaag staat een lange rit op het programma : we rijden meer dan 300 km naar Djougou in het noorden van het land. Vanzelfsprekend stoppen we een paar keer in een dorp om kennis te maken met de bewoners.
 12. Vandaag maken we kennis met twee unieke volkeren! De Taneka leven nog grotendeels traditioneel. De spirituele chef mag buiten een broek van apenvel geen kleding dragen. We maken een mooie wandeling door de heuvels en bezoeken hun dorpen.
  Hierna gaan we verder naar de Somba, ook Tamberma of Betammariba genoemd. Zij zijn bekend voor hun unieke architectuur. Hun lemen huizen zijn gebouwd als een soort kastelen, met dikke muren en torentjes. Ze leven in het Atakora gebergte. We bezoeken enkele van die kastelen, die deel uitmaken van het UNESCO-werelderfgoed.
  We overnachten zelfs in een Somba dorp dicht bij de grens met Togo.
 13. Op een reis door Afrika mogen wilde dieren zeker niet ontbreken ! Het Pendjari park is een van de mooiste wildparken van West Afrika. We maken een mooie safari door het park en kunnen olifanten, apen, antilopen, buffels, nijlpaarden en zelfs leeuwen en luipaarden zien.
 14. We gaan 's ochtends zeer vroeg op safari. Dat is immers de beste tijd om de dieren te zien. Na de safari nemen we een verfrissende duik bij de watervallen van Tanougou. We overnachten in Natitingou.
 15. Helaas, het einde van deze mooie reis komt nabij. We rijden naar Parakou. Hier kunnen we nog een duik nemen in het zwembad en ons douchen en omkleden, voor we de binnenlandse vlucht nemen naar Cotonou. Vanuit Cotonou keert u terug naar Brussel.
 16. Aankomst in Brussel.

Meer informatie

Groep : er wordt gereisd met een groep van 4 tot 12 personen.


Accommodatie : Er wordt naar gestreefd een zo comfortabel mogelijke accommodatie aan te bieden. In de meeste gevallen betekent dat een mooie kamer met airco en een propere badkamer. Het is echter onvermijdelijk dat op afgelegen plaatsen wat minder comfort voorhanden is. Dat wordt dan echter wel gecompenseerd door de mooie omgeving en het hartelijk onthaal.
Het kan uitzonderlijk gebeuren dat een van de vermelde hotels niet beschikbaar is. Dan wordt in een gelijkwaardig hotel overnacht.

Hier een selectie van hotels voor deze reis :
 • Grand Popo : Auberge de Grand Popo
 • Abomey : Auberge d'Abomey
 • Somba dorp : Tata Koubetti chez Valerie
 • Pendjari park : Pendjari hotel
 • Natitingou : hotel Tata Somba
 • Dassa : Eco ferme Maktub

Maaltijden : Op gebied van maaltijden wordt er naar gestreefd een zo goed mogelijke kwaliteit aan te bieden. In de grotere steden kunnen we in de betere restaurants eten. Op kleinere plaatsen is de keuze beperkter. Toch kan overal smakelijk gegeten worden, zonder vrees voor besmettingen. Langs de kust vinden we heerlijke vis of kreeft. De Afrikaanse keuken is weinig bekend, maar toch zeker niet te versmaden. Kraanwater is niet altijd te vertrouwen maar overal kan flessenwater, bier en frisdranken worden gekocht. Een maaltijd kost 7 tot 12 €.


Aanbevolen lectuur :
Bradt Guide Benin - Ross Velton. Een reisgids met veel achtergrond informatie over Benin.
De onderkoning van Ouidah - Bruce Chatwin. Het waargebeurde verhaal van de legendarische slavenhandelaar De Souza die in de 19de eeuw in Benin verbleef. Dit boek is verfilmd onde de naam "Cobra Verde" met Klaus Kinski in de hooofdrol.
Door Sahara en Sahel - Frank van Rijn. Het dagboek van de bekende wereldfietser over zijn reis door West-Afrika.
Voodoo in Afrika - Marnel Breure. Een verhaal over de voodoocultuur in Benin.
De Betovering Van Benin - Annie Caulfield De schrijfster maakt en reis door Benin in een oude taxi.
Ségou - Maryse Condé. Een machtig epos over de avonturen van een Afrikaanse familie in de 19de eeuw.


Taal : In Benin is het Engels de officiële taal. Daarnaast worden er ook meerdere Afrikaanse talen gesproken.


Documenten : voor Benin heb je een geldige reispas en een visum nodig. De reispas moet nog geldig zijn tot 6 maanden na het einde van de reis. Dat visum kun je online aanvragen.


Gezondheid : Een inenting tegen gele koorts is verplicht. Die kan je krijgen in een van de vaccinatie centra. Daar kan je ook de nodige informatie bekomen over eventuele andere vaccinaties en malaria preventie. Indien je een medisch probleem hebt kun je ons daar best van op de hoogte stellen voor de aanvang van de reis, zodat we daar zo goed mogelijk rekening mee kunnen houden.


Geldzaken : In Benin is de Franc CFA de munteenheid. €1 = 655 FCFA. Geld wisselen of met een kredietkaart geld afhalen kan in de meeste steden. In bepaalde hotels kan u ook met een kaart betalen. Toch is het beter wat contant geld in euros mee te nemen. U moet een bedrag van € 350 per persoon voorzien.


Gsm en internet :

Prijzen

Prijs:
Landarrangement : € 1695

Single supplement : € 485

Reis van 14 dagen : van 7 tot 20 januari 2020

Captain Africa | vintage oud vliegtuig reis Inbegrepen :
 • Alle vervoer ter plaatse, in minibus of 4x4
 • Hotels
 • Nederlandstalige begeleider
 • Entreegelden en excursies in het programma
 • Diensten van plaatselijke gidsen
 • Binnenlandse vlucht
 • Dossierkosten

Niet inbegrepen :

 • Vlucht Brussel-Cotonou (h/t) (richtprijs € 670)
 • Maaltijden
 • Dranken
 • Visum, paspoort en inentingen
 • Activiteiten niet vermeld in het programma
 • Persoonlijke uitgaven (bv. souvenirs...)

Deze prijzen zijn op basis van tweepersoonskamers.

Voodoo Festival, Benin Dansende Zangbeto Dansende Zangbeto Dansende Zangbeto Taneka chef Voodoo Festival, Benin Voodoo Festival, Benin Voodoo Festival, Benin Pendjari Park Voodoo beeld, Grand Popo, Benin Vissers Somba dorp Pendjari Park Voodoo priester Voodoo priester Pendjari Park Voodoo tempel Voodoo priesteressen Afrikaanse vrouw Somba dorp

Waarom deze reis kiezen?

 • Het spectaculaire voodoo festival, een onvergetelijke gebeurtenis.
 • We maken kennis met het "echte" Afrika.
 • Kennismaking met de wereld van de voodoo.
 • De rijke geschiedenis van Benin.
 • Een boeiende safari met vele dieren.
 • De nog authentieke dorpen van de Somba en de Taneka.
 • Ganvié, het palendorp met zijn drijvende markt.
 • Boottocht op de lagune van Grand Popo.
 • Veel contact met de bevolking.
 • Met ervaren Belgische gids.

Prijs : € 1695
Reis van 14 dagen : van 7 tot 20 januari 2020

 

 

 

Blijf op de hoogte !

Wij hebben regelmatig nieuwe reizen en speciale promoties !
Vul je gegevens in en blijf op de hoogte.


Advertentie in krant of tijdschrift
Op een reissalon
Zoeken op het internet
Facebook
Vrienden of kennissen

Je zult gemiddeld één e-mail per maand krijgen.

Recensies van reizigers

Heb je een vraag ?

Stuur ons een berichtje. Wij geven je zo snel mogelijk antwoord.Advertentie in krant of tijdschrift
Op een reissalon
Zoeken op het internet
Facebook
Vrienden of kennissen

We hebben wat gegevens nodig...
We hebben wat gegevens nodig...